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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
03/07/2023 |
Actualizado : |
03/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
LADO, J.; MOLTINI, A.; SALGADO, S.; RUIZ, S.; ARES, G.; VICENTE, E. |
Afiliación : |
JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA INÉS MOLTINI PALADINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVINA SALGADO, UTEC Paysandú; SANDRA RUIZ, UTEC Paysandú; GASTÓN ARES, Núcleo Interdisciplinario de Alimentación y Bienestar - Udelar; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
La calidad sensorial de las variedades de frutilla creadas en Uruguay: ¿Qué opinan los consumidores?. |
Complemento del título : |
Agroalimentos. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Junio 2023, no.73, p.56-59. |
Serie : |
(Revista INIA; 73). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Con el objetivo de generar nuevas variedades con mayores posibilidades de ser aceptadas por los consumidores, INIA integra la opinión de los consumidores en
la evaluación de la calidad de la fruta durante el proceso de selección de nuevos materiales de frutilla. |
Palabras claves : |
CALIDAD SENSORIAL; SISTEMA VEGETAL INTENSIVO - INIA. |
Thesagro : |
FRESA; FRUTILLA; VARIEDADES. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17264/1/Revista-INIA-73-junio-2023-15.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Tipo / Formato
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
23/12/2021 |
Actualizado : |
23/12/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
JORGE-SMEDING, E.; CARRIQUIRY, M.; CANTALAPIEDRA-HIJAR, G.; MENDOZA, A.; ASTESSIANO, A.L. |
Afiliación : |
EZEQUIEL JORGE-SMEDING, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; MARIANA CARRIQUIRY, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; GONZALO CANTALAPIEDRA-HIJAR, INRAE, Université Clermont Auvergne, VetAgro Sup, UMRH, Saint-Genès-Champanelle, France.; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA LAURA ASTESSIANO, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Plasma concentrations of branched-chain amino acids differ with Holstein genetic strain in pasture-based dairy systems.
. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Scientific Reports, December 2021, Volume 11, Issue 1, Article number 22414. Open Access. doi: https://doi.org/10.1038/s41598-021-01564-0 |
ISSN : |
2045-2322 |
DOI : |
10.1038/s41598-021-01564-0 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 11 May 2021; Accepted 09 September 2021; Published 17 November 2021.
Correspondence author: Astessiano, A.L.; Departamento de Producción Animal y Pasturas, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Av. Garzón 780, Montevideo, Uruguay; email:lauaste@gmail.com |
Contenido : |
ABSTRACT -
In pasture-based systems, there are nutritional and climatic challenges exacerbated across lactation; thus, dairy cows require an enhanced adaptive capacity compared with cows in confined systems. We aimed to evaluate the effect of lactation stage (21 vs. 180 days in milk, DIM) and Holstein genetic strain (North American Holstein, NAH, n = 8; New Zealand Holstein, NZH, n = 8) on metabolic adaptations of grazing dairy cows through plasma metabolomic profiling and its association with classical metabolites. Although 67 metabolites were affected (FDR < 0.05) by DIM, no metabolite was observed to differ between genetic strains while only alanine was affected (FDR = 0.02) by the interaction between genetic strain and DIM. However, complementary tools for time-series analysis (ASCA analysis, MEBA ranking) indicated that alanine and the branched-chain amino acids (BCAA) differed between genetic strains in a lactation-stage dependent manner. Indeed, NZH cows had lower (P-Tukey < 0.05) plasma concentrations of leucine, isoleucine and valine than NAH cows at 21 DIM, probably signaling for greater insulin sensitivity. Metabolic pathway analysis also revealed that, independently of genetic strains, AA metabolism might be structurally involved in homeorhetic changes as 40% (19/46) of metabolic pathways differentially expressed (FDR < 0.05) between 21 and 180 DIM belonged to AA metabolism. © 2021, The Author(s). |
Palabras claves : |
Dairy Cows; Early Lactation; Ketosis. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
URL : |
https://www.nature.com/articles/s41598-021-01564-0.pdf
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Marc : |
LEADER 02549naa a2200241 a 4500 001 1062621 005 2021-12-23 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2045-2322 024 7 $a10.1038/s41598-021-01564-0$2DOI 100 1 $aJORGE-SMEDING, E. 245 $aPlasma concentrations of branched-chain amino acids differ with Holstein genetic strain in pasture-based dairy systems. .$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received 11 May 2021; Accepted 09 September 2021; Published 17 November 2021. Correspondence author: Astessiano, A.L.; Departamento de Producción Animal y Pasturas, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Av. Garzón 780, Montevideo, Uruguay; email:lauaste@gmail.com 520 $aABSTRACT - In pasture-based systems, there are nutritional and climatic challenges exacerbated across lactation; thus, dairy cows require an enhanced adaptive capacity compared with cows in confined systems. We aimed to evaluate the effect of lactation stage (21 vs. 180 days in milk, DIM) and Holstein genetic strain (North American Holstein, NAH, n = 8; New Zealand Holstein, NZH, n = 8) on metabolic adaptations of grazing dairy cows through plasma metabolomic profiling and its association with classical metabolites. Although 67 metabolites were affected (FDR < 0.05) by DIM, no metabolite was observed to differ between genetic strains while only alanine was affected (FDR = 0.02) by the interaction between genetic strain and DIM. However, complementary tools for time-series analysis (ASCA analysis, MEBA ranking) indicated that alanine and the branched-chain amino acids (BCAA) differed between genetic strains in a lactation-stage dependent manner. Indeed, NZH cows had lower (P-Tukey < 0.05) plasma concentrations of leucine, isoleucine and valine than NAH cows at 21 DIM, probably signaling for greater insulin sensitivity. Metabolic pathway analysis also revealed that, independently of genetic strains, AA metabolism might be structurally involved in homeorhetic changes as 40% (19/46) of metabolic pathways differentially expressed (FDR < 0.05) between 21 and 180 DIM belonged to AA metabolism. © 2021, The Author(s). 653 $aDairy Cows 653 $aEarly Lactation 653 $aKetosis 700 1 $aCARRIQUIRY, M. 700 1 $aCANTALAPIEDRA-HIJAR, G. 700 1 $aMENDOZA, A. 700 1 $aASTESSIANO, A.L. 773 $tScientific Reports, December 2021, Volume 11, Issue 1, Article number 22414. Open Access. doi: https://doi.org/10.1038/s41598-021-01564-0
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